2012. január 6., péntek

A pályázat menete...

Tehát, egy kis segítség az Erasmus-ösztöndíj megpályázásáról:

Mindenek előtt jól meg kell fontolni, hogy tényleg ki akarsz-e menni, vagy csak egy hirtelen felindulás az egész. No persze ez egy hatalmas kaland és életre szóló élmény, bennem minden nap felmerül a kétely, s félve állok az egészhez. Egyik felem maradni akar, a másik meg már menne.
Jól meg kell nézni, körül kell járni, hogy a te egyetemed, főiskolád mely országokkal és egyetemekkel van kapcsolatban, s a te szakodnak megfelelően melyik kinti partnerintézményekbe lehet jelentkezni. Ezek után muszáj, hogy nagyon alaposan utána járj a kinti egyetemeknek, mert nagyon változó a hírük. Van, ahová még a tanárok sem ajánlják, hogy kimenj. Tehát, miután kiválasztottad az úticélt, érdemes alaposan tájékozódni az adott egyetemről, a környékről, a megközelíthetőségről, s a kinti kultúráról (internet, facebook, közösségi oldalak, fórumok, Erasmusos blogok, ismerősök kapcsán).

Ezek után már csak a legfontosabb, a jelentkezési procedúra van hátra. Ezekre mindenképp szükséged lesz:


  • kitöltött és kinyomtatott magyar nyelvű jelentkezési lap - Application Form (ezt a saját iskolád adja)
  • amerikai típusú önéletrajz, lehetőleg motivációs levéllel együtt magyar és angol nyelven is ( + ha szükséges, a külföldön folytatott tanulmányok nyelvén is) Az egyetemre való jelentkezésnél nagyon fontos betartani a határidőket, melyek tényleg változóak!
  • Learning Agreement (Tanulmányi szerződés) - melyet a tanszéki koordinátor ír alá, ezt 3 példányban kell elküldeni, mindenkinek lesz egy sajátja. ehhez mindenképpen tájékozódnod kell a kinti suli kurzusairól, tantárgyairól is.
  • iskolalátogatási papír, hogy aktív hallgatója vagy az egyetemednek/főiskoládnak
  • az utolsó 2 lezárt félév indexmásolata - Transcript records (ANGOLUL, amit külön, neked e-mailben kell kérni az iskolától.)
  • szakmai referencia az adott tanszékről. Mindenféle ajánlás, ami csak szép és jó dolgokat tartalmaz rólad. ha teheted, minél több ajánlást szerezz be.
  • elért eredmények, díjak, helyezések, ha voltak ilyenek akár sportban, oktatásban, tanulásban, bárhol! :D
  • mindenféle külföldi/hazai szakmai gyakorlat, tanulmányutak, munka, ösztöndíjak, ha voltak ilyenek, azoknak is a beszámolói, igazolásai

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése