2012. február 7., kedd

Az első olasz óra

Végre valahára elkezdődött az intenzív olasz tanfolyam, ami a múlt héten a hószünet miatt elmaradt. Ennek ellenére a ma reggelt is hatalmas havazással kezdtük, de szerencsére csak 5-6 cm esett.


Igen viccesre és izgalmasra sikeredett az első (bemutatkozó) olasz óra, hiszen a csoport tényleg nagyjából 90%-a spanyol!, s a maradék 4-5 ember más nemzetiségű, ráadásul a spanyolok mindenhová csoportosan mennek, s mind ismerik egymást! Rajtuk kívül 2 kaliforniai srác volt, 1 portugál csaj, valamint mi ketten a bolgár lánnyal.
Ugyan mi B2 kurzusra jelentkeztünk, rajtunk kívül senki nem érte el a megfelelő pontszámot ahhoz a szinthez,s mivel nem akarunk naponta 30 perceket utazgatni a B2-es kurzus másik helyszínére, így maradtunk az A2-B1-es szintűnél. Nem baj, hiszen az ismétlés nem árt nekünk sem.
Ennek ellenére nagyon könnyű volt az első óra, csupa olyan dolgot fogunk, s már kezdtünk átismételni, amit én még annó középiskolában megtanultam. Persze azóta 2x elfelejtettem őket.


Annak ellenére, hogy a spanyolok azért választják előszeretettel az olasz Erasmusos helyeket, mert a nyelv hasonló, kivétel nélkül egyikük sem beszél nem hogy jól, de kicsit se olaszul. Nem igen értik meg, amit mondani akarunk nekik, s ez visszafelé is igaz. Olyan spanyol-olasz akcentussal és gyorsasággal beszélnek, hogy szinte lehetetlen követni. De valahogy csak meg fogjuk oldani. Elvégre a kurzus célja is az, hogy jobban elsajátítsuk a nyelvet mind szóban, mind írásban.  Már az első nap egy csomó dolgot megtudunk egymásról, annak ellenére, hogy a nevekkel akadtak problémáink.

Emellett holnapra már programot is terveztek nekünk a spanyolok. Mivel 1 hete próbáljuk Viarával kideríteni, merre lehet a PLANET, a helyi "nevezetesség" bár. Sajnos a Google nem találja. A mai világban pedig ha valamit nem lehet megtalálni Google avagy Facebook segítségével, akkor az általában nem is létezik.

De a spanyolok szerencsére megmondták, s holnap valószínűleg már együtt fogjuk nézni a Barca meccset, s utána ünneplünk :)


A négy órás kurzus nagyon hamar eltelt, annak ellenére, hogy nem sokat haladtunk a tananyaggal. Éppen ezért nagyjából 4-5 oldalnyi házit kaptunk péntekre :)


A fiatal oktató tisztára olyan a beszédét, a viselkedését, s mindenét tekintve, mint a volt osztályfőnököm, s egyben olasztanárom, aminek nagyon örülök, hisz jófej. Aranyos, kedves nő az oktató, s talán ha a spanyolok nem is tanulnak meg olaszul, mi biztosan elsajátítjuk a spanyol nyelv alapjait az ő nehézségeik miatt :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése